O norvegiană hărţuită de Barnevernet a cerut azil în Polonia. Norvegia a dat-o în urmărire internaţională şi i-a blocat paşaportul

Norvegiana Silje Garmo și fetița ei, Eira, și-au găsit refugiu în Polonia în luna mai 2017, unde mama a depus o cerere de azil.

Presa poloneză scrie că Silje Garmo, care are deja o fetiță de 12 ani luată de Barnevenet, a fost acuzată de Barnevernet, sistemul norvegian de protecţia copilului, că a folosit substanțe interzise și că a avut un „stil de viață haotic”, suferind de „oboseală cronică”.

În timp ce era însărcinată cu al doilea copil, Barnevernet a monitorizat-o în mod constant, vrând să găsească dovezi ale dependenței de droguri, însă, potrivit rapoartelor medicale, nu au găsit.

Internată cu forța într-un centru special pentru mamele tinere din Norvegia, femeia a reușit să fugă și să meargă în Polonia cu bebelușul nou-născut, unde a cerut azil. Deşi Convenţia de la Haga stipulează în mod clar că serviciile de protecţia copilului sunt prerogative ale statului de rezidenţă, Barnevernet a determinat autorităţile competente din Norvegia să o declare dispărută pe mamă din Sistemul de Informații Schengen și să lanseze o cerere internaţională de oprire a pașaportului acesteia.

Femeia nu a părăsit ilegal Norvegia. Procedura propriu-zisă de preluare a fetiţei a fost demarată abia după ce aceasta a părăsit ţara.

Avocatul femeii, Jerzy Kwaśniewski de la Institutul Ordo Iuris, a explicat că legea fundamentală poloneză stipulează că interesele copilului și ale familiei primează asupra oricăror alte principii de drept, astfel încât Polonia va împiedica distrugerea legăturilor familiale, indiferent de naţionalitatea familiilor care se găsesc pe teritoriul acestei ţări.

Sursa: Activenews.ro
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s