Pariurile lui Dumnezeu

Mult timp m-a deranjat povestea lui Iov și nu am putut să trec de ideea că Dumnezeu și Satana ar putea pune un pariu a cărui urmare directă să fie pierderea unor vieţi omenești.

Nu e ceva de neînţeles că Satana ar face așa ceva, ci că Dumnezeu ar face așa ceva. Adică, dacă nici măcar eu, ca om, nu aș face un asemenea lucru, ce spune asta despre Dumnezeu? Și, dacă El a acceptat provocarea, nu înseamnă că este și El responsabil pentru moartea celor din jurul lui Iov, deși practic Satana a fost cel care i-a omorât?

Sunt multe lucruri care par nelalocul lor, la prima vedere, în cartea lui Iov, ca și în cartea lui Iona, de altfel. Aceste două cărţi sunt poate cele mai bizare din toată Biblia, Iov apărând cumva surprinzător după cronologia unora dintre cele mai importante nume care au influenţat istoria Israelului antic, iar Iona, deși parte din profeţii mici, face notă discordantă atât prin felul în care este prezentat de autor, cât și prin poveste în sine. Ambele cărţi relevă lucruri interesante despre Dumnezeu, care poate nu sunt evident de găsit în restul Bibliei. Poate de aici vine și senzaţia de „șoc”, de care stau atașate o mulţime de întrebări noi la care trebuie să găsim un răspuns.

Cel mai ușor este să ne lăsăm conduși de senzaţia de noutate și să încercăm să descifrăm aceste cărţi în „ciudăţenia” lor exclusivă, adică fără să încercăm să le armonizăm cu restul Bibliei. Dacă facem asta, ne vom trezi cu o mulţime de întrebări pe care altădată nu le-am fi spus, pentru că nici nu are sens să fie puse. Ne vom lovi de false erori. Ceea ce trebuie să facem este să privim elementele „noi” ale acestor cărţi prin ochelarii „vechi” ai lucrurilor pe care le cunoaștem deja despre Dumnezeu din Biblie. Nu ca și cum ne-am pregăti și am căuta să cunoaștem un nou Dumnezeu, ci pe același Dumnezeu relevat din nou. Această metodă va reduce la tăcere întrebările fără sens și va găsi răspuns pentru cele care merită cu adevărat să fie înţelese. Personal, doar așa am putut să armonizez ce se întâmplă în viaţa lui Iov cu ce știam deja să fie adevărat despre Dumnezeu, și anume că este bun, drept și omnipotent.

Ne place să ne gândim că trăim într-un univers ordonat, în care totul are sens și pentru orice se întâmplă există o explicaţie logică. Încă din vechime, oamenii au înzestrat macrocosmul și microcosmul cu limite, predictibilitate, o credinţă în ordine, o credinţă că noi putem controla viaţa. La începuturi, oamenii au încercat să controleze viaţa prin ritualuri și sacrificii, care au fost înlocuite de știinţă și tehnologie, în care ne putem astăzi încrederea. Dar chiar și astăzi sunt printre creștini cei care folosesc rugăciunile și credinţa în același scop. „Pentru mulţi, rugăciunea și credinţa nu sunt mijloace de a îndeplini voia Domnului, ci ritualuri prin care vrem să ne controlăm vieţile. Credem că folosirea lor eficientă ne poate ridica deasupra accidentelor inerente existenţei umane”, scrie pastorul și autorul Ron Dunn.

În această gândire, totul se rezumă la Dumnezeu, și cele bune, și cele rele, deși de obicei ne aducem aminte de Dumnezeu doar când se întâmplă lucruri rele și căutăm să ni se facă dreptate. Convenabil, Satana dispare din peisaj, răul este diluat prin relativism, logică, știinţă și necredinţa postmodernistă. Biblia însă nu ne oferă nicicând un asemenea scenariu, în care Dumnezeu controlează tot, ca un manager care ar trebui să fie capabil să își ţină mașinăria în bună funcţionare. În schimb, vorbește despre o luptă care se dă între bine și rău, între Dumnezeu și Satana, care stăpânește deocamdată peste Pământul căzut în păcat. Ceea ce ne duce la concluzia că nu este logic să ne așteptăm să avem Raiul pe acest pământ. Nu putem să ne așteptăm să nu avem parte de suferinţă sau de moarte, și nici de dreptate absolută… pentru moment.

Soluţia pe care o căutăm ca oameni suferinzi la problema păcatului este inexistentă. Practic, am vrea să fim feriţi toată viaţa de asta. Am vrea ca Dumnezeu să Își exercite mereu puterea pentru a interveni miraculos peste libertatea de alegere a celor care vor să ne facă rău, dar, în același timp, noi, „cei buni”, care nu am făcut niciodată pe un alt om să sufere, să ne păstrăm libertatea. Câteodată avem parte de miracole, dar, de cele mai multe ori, nu. Și atunci Îl acuzăm pe Dumnezeu. Dacă este bun, de ce nu m-a apărat? Dacă este omnipotent, de ce nu poate face miracole tot timpul astfel încât nimeni să nu mai sufere? De ce nu termină odată cu păcatul? Ceea ce facem noi este să ne gândim la ce ar face cel mai exemplar și „mai moral” om și să îl coborâm pe Dumnezeu la acel standard de dreptate. Îi cerem să facă doar puţin mai bine, iar când așteptările ne sunt înșelate mintea ni se blochează. Deodată, nu Îl mai înţelegem pe Dumnezeu, nu mai știm ce să credem despre El.

Imaginea pe care o avem despre El ni s-a schimbat, dar nu din cauza Lui, ci din cauza faptului că I-am pus o mască de justiţiar care trebuie să respecte un standard de dreptate exterior Lui, mărginit la ce simţim noi, la cum ne închipuim că ar trebui să procedeze pentru a îndeplini o dreptate îngustă care presupune strict ca noi să nu suferim nimic, niciodată, dar să avem libertatea de a face orice. Este ca și cum am conduce beţi și printr-un miracol am scăpa dintr-un accident, dar tot am striga din gură de șarpe că Dumnezeu trebuia să facă un miracol ca să nu ne vadă nimeni și să nu ne ia poliţia carnetul. Noi nu înţelegem că dreptatea nu este ceva exterior lui Dumnezeu, la care aderă când dorește, ci dreptatea absolută este Dumnezeu. Și este ceva care deopotrivă limitează omnipotenţa lui Dumnezeu și este totodată limitată de iubirea lui Dumnezeu. Dacă ar fi să ne luăm doar după dreptate, drept ar fi să murim toţi fără șansa de mântuire, fiindcă plata păcatului este moartea. Însă avem Crucea, adică limitarea dreptăţii absolute a lui Dumnezeu de iubirea Sa absolută pentru oameni.

CITESTE MAI MULT: https://semneletimpului.ro/religie/crestinism/credinta/pariurile-lui-dumnezeu.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s