Dacă numele tău e numele unui uragan recent…

M-am pornit spre casă după o zi plină de muncă, de turbulențe pe toate planurile. Eram cu un coleg într-o mașină și rula un post de radio care trăncănea tot felul de prostii politice, așa că i-am zis să schimbe. Am găsit un post de radio unde se auzea niște muzică, apoi… nu știu cum se face, dar am apăsat eu pe alt buton și erau niște știriVorbeau de apariția unui uragan… cu nume feminin… că se apropia de coasta britanică.

Mi s-a părut ciudat că auzeam acel nume de uragan. Nu are mare importanță numele uraganului, dar imediat cum l-am auzit… mă gândeam ce vor crede persoanele care poartă numele acelui uragan. Oare se vor simți ”ca într-un vârtej”? Oare vor fi ”duși cu capul”? Oare vor produce în jurul lor ”vârtej după vârtej”?

Deși erau niște întrebări care mi-au apărut pe moment în cap… mi-am dat seama ulterior că numele acestor uragane au fost date de… alți oameni. E ceea ce știm să facem noi cel mai bine, și am învățat lucrul acest de la Adam. Nu știați asta? Geneza 2:19 spune că aceasta a fost prima sarcină pe care i-a încredințat-o Creatorul lui Adam… apoi aceasta s-a perpetuat mai departe. Adam, primul om – de fapt numele lui înseamnă ”bărbat” sau ”om” – a dat nume și la cea care a fost scoasă din coasta lui, Eva, apoi ei au dat nume la copii lor și tot așa. În spatele numelor exista un înțeles și numele acelei persoane reprezenta caracterul acelei persoane.

Deși acest lucru s-a cam pierdut în însemnătate, din moment ce oamenii dau nume la odraslele lor… după cum le place urechilor lor, există în prezent națiuni de pe globul nostru care… atunci când vine vorba să dea nume la copiii lor, se gândesc de două, trei ori înainte să facă ceva, să nu apară vreo problemă ulterioară. În Grecia, acum 8 ani în urmă o cunoștință de-a noastră nu a putut face pentru 6 luni certificatul de naștere al fiului ei născut în Grecia pentru că autoritățile – și probabil și tradiția din acea zonă – impunea oamenilor să cugete bine cu restul rudelor, părinților, bunicilor, ce nume va purta restul vieții acel copil și al cui nume îl va duce mai departe. Au și grecii chestiilor lor interesante, o să vedeți mai jos de ce.

Mă gândeam dacă cei care au dat numele la uragane au preluat aceiași tehnică precum cea folosită de Adam: evenimentul și numele. Sau poate ca noi: sună bine, sau e vreo sărbătoare de sfânt în calendar când are loc evenimentul… să ne folosim de el. Până în partea timpurie a anilor 1950, furtunile și uraganele tropicale erau depistate după an și ordinea în care aveau loc în cadrul acelui an. În decursul timpului, oamenii au considerat că folosirea de nume scurte, ușor de memorat în scris precum și în comunicarea verbală, era mai rapidă și reducea confuzia atunci când aveau loc două sau mai multe furtuni tropicale în același timp. În trecut, confuzia și zvonurile false au fost produse atunci când se transmiteau la posturile de radio avertismente de furtună și se foloseau nume sau termeni greșiți pentru avertizări cu privire la furtuni diferite, localizate la sute de mile depărtare.

În anul 1953 Statele Unite a început să folosească nume feminine pentru furtuni și din 1978 s-au folosit nume feminine cât și masculine pentru a se identifica furtunile din partea de nord a Pacificului. Acest aspect a fost adoptat în 1979 pentru furtunile din cadrul bazinului Atlantic.

Centrul Național al Uraganelor din cadrul Institutul Național de Oceanică și Atmosferă din SUA nu controlează numele furtunilor. În schimbă, există o procedură strictă stabilită de Organizația Meteorologică Mondială. Pentru uraganele din Atlantic există o listă de nume bărbătești și femeiești care sunt folosite într-o rotație de șase ani. Singurul moment când există o schimbare este atunci când o furtună este atât de mortală sau produce atâtea daune încât numele viitor folosit pentru acesta este diferit față de o altă furtună la care nu ar fi adecvat numele. În caz că mai mult de 21 de cicloane tropicale au loc în același sezon, oricare alte furtuni adiționale vor prelua nume din cadrul alfabetului grecesc. Grecii iar în centru. :)

citeste mai mult: https://crestinismtrait.blogspot.ro/2017/10/daca-numele-tau-e-numele-unui-uragan.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s