Video: REFERENDUM în Catalonia. Peste 800 de răniți în confruntările cu poliția spaniolă. Premierul Mariano Rajoy: Nu a avut loc niciun referendum!

REFERENDUM în Catalonia. Peste 800 de răniți în confruntările cu poliția spaniolă. Premierul Mariano Rajoy: Nu a avut loc niciun referendum!

ACTUALIZARE 2.10/ 07:18 Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters.
2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.
Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.
„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetățenilor”, a precizat Oriol Junqueras, vicepreședintele regiunii autonome Catalonia.
Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezența la referendum este de aproximativ 42.3%, în condițiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia.
Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marți, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.
ACTUALIZARE 21:43 Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a negat duminică seara că în Catalonia a avut loc un referendum pentru independență, informează Reuters. Rajoy a declarat că majoritatea catalanilor nu au participat la consultarea populară, iar cei care au participat au fost păcăliți, transmiteAgerpres.

„Consultarea populară a fost „o parodie a înseși esenței democrației”, a susținut Rajoy, citat de DPA.
Potrivit ultimului bilanț prezentat de guvernul catalan, confruntările între forțele de ordine și separatiști s-au soldat cu 761 de răniți.
ACTUALIZARE 17:06 Poliția a spart geamurile și a forțat intrarea în secțiile de vot, iar cei care au venit să voteze au încercat să le țină piept. Peste 300 de votanți au fost răniți. Unele postări pe rețelele de socializare arată cum polițiștii folosesc gloanțe de cauciuc pentru îndepărtarea mulțimii.
ACTUALIZARE 12:30 Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc către alegătorii din Barcelona, cu scopul de a închide toate secțiile de votare și pentru a opri desfășurarea referendumului pentru independența Cataloniei, informează Sky News.
Potrivit relatărilor, în Barcelona s-au auzit mai multe focuri de armă, Poliția folosind gloanțe de cauciuc pentru a-i determina pe alegători să nu participe la vot. La auzul focurilor de armă, oamenii au început să fugă, căutând un loc sigur.
Pe mai multe artere din orașele catalane Poliția spaniolă a instalat bariere metalice, o parte din căile de acces către secțiile de votare devenid inaccesibile.
Mai mulți oameni au suferit răni minore în urma confruntărilor cu ofițerii Poliției Naționale.
Anterior, Poliția spaniolă a început operațiunea de confiscare a urnelor de vot.
Știre inițială
Aproximativ cinci milioane și jumătate de catalani au fost chemați duminică la vot, într-un referendum pentru independența față de Spania organizat de autoritățile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră inițiativa neconstituțională, luând deja măsuri împotriva desfășurării plebiscitului.
Grupuri de catalani s-au adunat în afara secțiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul și zeci de vehicule de poliție sunt în operaține la Barcelona, informează BBC.
În timpul nopții, mii de susținători ai referendumului pentru independență au ocupat școlile în care se află secțiile de votare. Potrivit poliției, aceștia vor fi evacuați.
Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secțiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) și să aștepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistență pașnică la toate acțiunile poliției.
„M-am trezit devreme pentru că țara mea are nevoie de mine”, a declarat unul din susținătorii independenței Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în fața școlilor din Barcelona. „Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a subliniat aceasta
citeste mai mult: https://www.activenews.ro/
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s