Referendumul pentru familie: cifre, șanse și provocări

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiindcă am constatat că destui susținători ai demersului de revizuire a Constituției inițiat de Coaliția pentru Familie nu sunt conștienți de datele fundamentale ale problemei și, în consecință, de dimensiunile provocărilor care ne așteaptă până la finalizarea cu bine (să sperăm) a acestui demers, am considerat necesar să realizez această sinteză în care discut, pe cifre, aspectele critice, șansele și riscurile ce pot afecta parcursul viitor al acestui demers de importanță covârșitoare pentru viitorul societății românești.

1. Marea provocare: 6 milioane de participanți la referendumul cerut de 3 milioane de români
Cadrul legal specific pentru desfășurarea referendumului este dat de Legea nr.3 din anul 2000, cu modificările și completările ulterioare. Cea mai imporantă modificare a fost operată prin Legea nr.341 din 16 decembrie 2013, prin care s-a modificat ordinul de mărime ratei de participare a cetățenilor la referendum pentru recunoașterea valității acestuia. Astfel, dacă în textul vechi al legii exista prevederea (salvatoare pentru Traian Băsescu în contextul anului 2012) că validitatea referendumului este dată de participarea a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, forma actuală a Art.5 din Legea nr.3/2000 este următoarea: ”Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.” Mai departe, Art. 4 adaugă: ”Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.”
Aspectul critic este, deci, participarea la referendum a cel puțin 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente. În ceea ce privește opțiunea pentru familia naturală a cel puțin 25% din cei înscriși pe liste, nu-mi fac nicio grijă, în condițiile în care știm că majoritatea covârșitoare a românilor este pentru menținerea concordanței dintre legea statului cu legea firii.
Marea provocare va fi însă atingerea pragului critic de participare la referendum. Dacă nu se reușește atingerea pragului critic, atunci nu numai că totul va fi în zadar, tot efortul imens investit în acest demers civic unic pe plan mondial, dar poziția tuturor celor care afirmă și apără valorile pe care se întemeiază familia firească (în primul rând Biserica) va fi mult deteriorată în societate față de poziția de dinaintea inițierii demersului de revizuire a Constituției. Dar despre riscurile și (dez)avantajele asociate cu rezultatele posibile ale referendumului mai pe larg într-un alt articol. Deocamdată mă rezum să prezint datele esențiale ale problemei, care trebuie avute în vedere de orice om interesat în succesul inițiativei Coaliției pentru Familie și conștient de mizele enorme aflate în joc în acest demers.
Așadar, pentru ca referendumul să fie valid este nevoie de participarea a cel puțin 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente. Ce înseamă în mod concret o participare de 30%? Plecând de la datele oficiale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, se poate estima că la viitorul referendum numărul  persoanelor înscrise în listele electorale permantente va fi situat undeva în intervalul 18.000.000 și 18.500.000, cel mai probabil în jurul valorii de 18.300.000-18.400.000 (la ultimele alegeri, acest număr a fost de 18.403.044 în cazul alegerilor parlamentare din anul 2016, 18.462.462 la alegerile locale din 2016, respectiv 18.221.061 la alegerile europarlamentare din anul 2016). În conseciță, dacă estimăm un număr de, să zicem, 18.400.000 alegători, atunci pentru validarea referendumului ar fi  necesară participare la vot a cel puțin 5.520.000 persoane. Sau, pentru siguranță maximă, o participare de aprox. 6 milioane persoane.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s