IRMA – Uraganul care a mutat marea din loc

Mă întreba cineva zilele trecute în glumă: „Și dacă efectul de fluture este adevărat și de la atâtea fidget spinnere s-a creat uraganul?” Nu știu dacă gluma era originală sau inspirată de pe internet, dar știu că este o glumă bună și proastă în același timp. Proastă, pentru că ia în bășcălie ceva atât de grav; bună, pentru că insinuează că o prostie a stilului de viaţă modern ar putea fi cauza fenomenului meteo extrem.

Uraganul Irma încă mătură statul american Florida, deși intensitatea lui a scăzut considerabil, de la un uragan de categoria 3 când a lovit coasta, la unul de categoria 1. Președintele american declarase stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico și Insulele Virgine Americane, autorizând astfel Agenţia Federală de Management a Urgenţelor să coordoneze eforturile de asistenţă în urma furtunii, în timp ce statele Texas și Louisiana abia se recuperează după uraganul Harvey. Acesta a lovit recent teritoriul american, când era de categoria 4, stabilind un nou record pentru nivelul de precipitaţii tipic pentru o furtună tropicală de acest gen pe teritoriul american – 1,32 metri cubi de ploaie.

Impactul uraganului Irma a fost suferit în cea mai mare măsură de insulele din partea de nord-est a Mării Caraibilor – Saint Martin, Saint Barthelemy, Barbuda, Barbados, Antigua. Mai multe persoane au murit, drumurile și sistemele de comunicaţie au fost grav avariate. Gaston Browne, premierul insulelor Antigua şi Barbuda, a catalogat daunele ca fiind „absolut devastatoare”, estimând că 95% dintre proprietăţi au suferit daune, unele case rămânând fără acoperiș, iar altele fiind complet demolate.

Cât de mare e mare

Cel mai comun sistem de măsurare a puterii unui urgan este scara Saffir-Simpson, care este determinată de viteza vântului pe care uraganul a avut-o în punctul maxim. Uraganul Irma a suflat cu o viteză maximă de 185 mile/oră, adică 297 km/oră, ceea ce înseamnă că a sărit chiar peste categoria 5 de pe scara Saffir-Simpson (nu există decât 5 categorii). Un singur alt uragan din istoria măsurată a furtunilor tropicale din Oceanul Atlantic a depășit această viteză, cu un plus de 5 mile/oră, uraganul Allen, din 1980. Însă trebuie menţionat că uragane care au bătut coasta Americii cu aceeași viteză ca Irma au mai existat în istorie: Wilma – 2005, Gilbert  1988, Florida Keys  1935.

De asemenea trebuie menţionat că puterea unui uragan nu stă doar în viteza sa maximă. Energia sa, măsurată în terajouli, este importantă pentru că ajută la determinarea dimensiunii impactului uraganului. O furtună care se întinde pe un teritoriu foarte vast, dar are vânturi moderate poate avea o energie mai distrugătoare decât o furtună mai mică, dar mai intensă, explică mai mulţi experţi pentru Washington Post. Astfel, viteza vântului combinată cu dimensiunea uraganului rezultă într-o valoare energetică de 112 terajouli pentru uraganul Irma, similar cu energia uraganului Katrina, din 2005, care a avut însă o viteză a vântului mai mică cu 10 mile/oră, dar o dimensiune mai mare.

În afară de Irma, în prezent mai sunt încă două uragane active în bazinul Oceanului Atlantic și este pentru prima dată din 2010 când se întâmplă așa ceva. Uraganul Katia este mai aproape de Mexic, iar uraganul Jose s-a format în Atlanticul de Est și pare să aibă un traseu similar cu Irma, însă este încadrat la o categorie mai mică. Ce trebuie să înţelegem este că perioada august-septembrie este vârful sezonului uraganelor în bazinul Oceanului Atlantic și nu este chiar ceva ieșit din comun să se formeze câteva la distanţă mică unul de celălalt și nici să aibă un traseu similar.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/mediu/catastrofe/uragan/irma-uraganul-care-a-mutat-marea-din-loc.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s